Ön itt van: HomeSpecifikus KépzésekKésharcA kés mint fegyver (alap és haladó kurzusok)
hu Magyar cs Čeština‎ en English de Deutsch it Italiano ru Русский sr Српски језик sk Slovenčina

A kés mint fegyver

A kés mint fegyver

Az ember nagyon rég óta használ kést és egyéb vágó fegyvereket legyen szó akár a harcról akár az élelemszerzésről. A lőpor és az első kézi lőfegyverek Európában a 13. és 14. században kezdtek elterjedni, így az azt megelőző időszak egyértelműen a szúró, vágó fegyvereké volt. Mai viszonylatban egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy minden 5-ik embernél feltételezhető a tartása a mindennapokban. Sok esetben divatról és nem alkalmazhatóságról beszélünk, de a tapasztalatok azt mutatják, ha valakinél kés van egy konfrontációban valószínű használni is fogja.

Ennek oka a küzdelemben való alulmaradás (félelem), vagy a dominancia megszerzése.

                          

A késsel elkövetett bűncselekményeket nem soroljuk ide, bár elgondolkodtató, hogy egy kés vásárlásához nem szükséges semmilyen engedély vagy életkor. Így bárki bármikor szabadon vásárolhat. Ráadásul kis országunkban a 8 cm alatti vágó éllel rendelkező kések szabadon viselhetőek. Megjegyezném azonban, hogy egy szúrt seb mely 6cm-nél mélyebb nagy valószínűséggel élettanilag fontos szervet, artériát vagy vénát fog találni. Jogi vonatkozásban a szúrást életellenes cselekményként ítélik, meg míg sok esetben a vágást a jog egy garázdaság bűntettével jutalmazza. Szakavatott kezekben egy vágás sok esetben sokkal súlyosabb, a vérzés is sokkal intenzívebb. Harci tapasztalatok alapján a halál oka a sérülés nagy százalékában a kivérzésre vezethető vissza. Így kimondhatjuk, hogy mindegy milyen kategóriájú, márkájú késről beszélünk az egy konfrontáció alatt bizony potenciálisan veszélyes eszköz velünk szemben vagy tökéletes védekezésre használható fegyver.

 

 

 

 

Kurzusainkon betekintést nyerhetünk a kés veszélyeiről, annak hatás mechanizmusáról. Bemutatjuk a kés használatát a harcban, mint védekező fegyver természetesen a jelenlegi jogi korlátok figyelembevételével.

Érdeklődni a +3620/779-6858-as telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.